Ücret Politikası
Bilimsel Yayın Koordinatörü rolü ile Menü>>Dergi Yönetimi>>Ücret Politikası
Ücret Politikası dergi ana sayfanızda Keşfet kutusunda yer alır. Bu sayfada işlem yalnızca Bilimsel Yayın Koordinatörü tarafından yapılabilmektedir.
Derginizde işlem ücreti bulunmuyorsa ücretsiz seçeneği seçebilirsiniz. Makale gönderiminden ya da makale değerlendirme ve
yayınlamaya dair aldığınız ücret var ise bu zorunlu menüde yazarı bilgilendirmeniz gerekmektedir.
Ücretsiz tercih edildiğinde açıklama alanında standart olarak "Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz." metni yer alır. Bu bilgilendirme değiştirilemez. Ek olarak yer vermek istediğiniz bilgileri metin kutusuna ekleyebilirsiniz.
Dergi Ayarları
Baş Editör rolü ile Menü>>Dergi Yönetimi>>Dergi Ayarları
Bu sayfada işlem yalnızca baş editör tarafından yapılmaktadır. Periyot isteği İdare tarafından incelenir. 01.01.2025 tarihinden itibaren yapılacak periyot değişikliği talepleri bir sonraki yıl (2026) yılında devreye alınacak şekilde onaylanacaktır. Bu tarihten itibaren içinde bulunulan yıl içerisinde periyot değişikliği yapılmasına kesinlikle izin verilmeyecektir.
Kaynakça Standartı boş seçildiğinde tüm kaynakça türleri seçilmiş sayılacaktır. Makale sunum sayfasında makalenin kaynakçası tüm türlerde kullanıcılara sunulacaktır. Sayfa Arkaplan Rengi ve Kapak Resmi dergi ana sayfanızda görüntülenecektir.
Keşfet Kutusu Ayarları
Editör ve Teknik Editör rolü ile Menü>>Dergi Yönetimi>>Keşfet Kutusu Ayarları
Dergiler tek (İngilizce veya Türkçe) ya da çift (İngilizce ve Türkçe) arayüz dili seçimi yapabilir. Seçilen arayüz diline göre kullanıcılara derginin tüm sayfaları gösterilir. Tek bir arayüz seçimi yapıldığında sistem diğer arayüze geçiş sağlanmasına izin vermeyecektir. Dergiler, her iki arayüz dilini de seçebilir. Her iki arayüz dili seçimi yapıldığında derginin öncelikli dilini de seçmesi gerekir. Böylece seçim yapılacak dil alanlarında öncelikli dil seçili gelir. Aşağıda etkilenen sayfalar ve öncelikli dile göre gönderilecek e-posta başlıkları yer almaktadır.
Öncelikli dilin kullanıldığı alanlar için tıklayınız.
Amaç, Kapsam, Yazım Kuralları ve Etik İlkeler ve Yayın Politikası alanlarının seçilen arayüze göre doldurulması zorunludur. Bu başlıkların içeriği derginizin ana sayfasında yer alan Keşfet kutusunda yer alacaktır. Bu alanlara dosya yüklemeniz gerekiyor ise öncelikle Menü>>Bilgilendirme ve Görünüm>>Dosyalar sayfasına geçiniz. Bu sayfadan Ekle butonu ile dosyanızı ekleyip, kaydediniz. Yeniden Dosyalar sayfasına geçerek, Dosya Adresi alanındaki linki kopyalayınız.
Keşfet kutusunda dosya yer vereceğiniz metni işaretleyiniz ve aşağıdaki kutuda yer alan butona tıklayınız. Kopyalamış olduğunuz linki Insert Image butonuna tıklayarak kaydediniz.
Hakkında ve Altbilgi Metni alanı dergi ana sayfanızda yer alır. E-Posta İmzası ise DergiPark tarafından gönderilen maillerin sol alt köşesinde yer alır.
Dosyalar
Baş Editör, Editör ve Teknik Editör rolü ile Menü>>Bilgilendirme ve Görünüm>>Dosyalar
Dergi ana sayfanızda gösterilmesini istediğiniz görsel ve tıklandığında indirilmesini istediğiniz dosyalarınız var ise, öncelikle bu dosyaları derginize yüklemelisiniz.
Sistemimiz yüklediğiniz dosyanızı bir linke dönüştürecektir. İlgili linki kopyalayarak, paylaşmak istediğiniz sayfaya geçebilir ve linki kaydedebilirsiniz.
Böylece paylaştığınız ekranda dosya görünecek ve tıklandığında indirilebilecektir.
1. Editör panelinde MENU’ye tıklayınız. Açılan menü listesinde Bilgilendirme ve Görünüm başlığı altındaki “Dosyalar”a tıklayınız.
2. Gösterilmesini istediğiniz logoyu ya da indirilmesini istediğiniz dosyayı bu sayfadaki "Ekle" butonunu kullanarak yükleyiniz.
3. Böylece yüklediğiniz dosyanın yanında bir link oluşacaktır. Dosyalar sayfasına geri dönerek Dosya Adresi sütununda yer alan linki kopyalayınız.
4. Ardından paylaşmak istediğiniz düzenleme ekranına geçiniz. (Örn: Sayfalar, bloklar, yazım kuralları)
5. Paylaşacağınız bir görsel/logo ise metin alanındaki “Picture” butonunu kullanınız.
6. İndirilmesini istediğiniz bir dosya paylaşmak istiyorsanız, metin alanındaki “Link” butonunu kullanınız.
7. Paylaşımınıza göre seçtiğiniz işlem, size, veriyi metin alanında gösterecektir. Üzerinde düzenlemelerinizi yaparak kaydedebilirsiniz.
8. Yaptığınız bu değişiklik, ana sayfanıza otomatik yansıtılır.
Sayfalar
Baş Editör, Editör ve Teknik Editör rolü ile Menü>>Bilgilendirme ve Görünüm>>Sayfalar
Editör panelindeki “Bilgilendirme ve Görünüm” menüsünde Sayfalar’a tıklayarak, ana sayfanızda sağ tarafta gösterilecek menülerinizi belirleyebilirsiniz.
Amaç, kapsam, yazım kuralları, etik ilkeler, ücretlendirme politikası, kurullar gibi sabit menüler dışında sayfa ekleyebilirsiniz.
Ekleyeceğiniz sayfalar, derginizin ana sayfasında yer alan “Keşfet” kutusunda gösterilecektir. Sabit menülerimizin altında listeleyebilirsiniz. Sabit menülerin yerleri değiştirilememektedir. Eklediğiniz sayfaların başlıklarını siz belirleyebilir ve kendi içerisinde sıralayabilirsiniz. Eklenen her menü ayrı bir sayfada açılmaktadır. İlgili sayfanın içeriğini editörlük belirleyebilir.
Önceden eklediğiniz sayfaları görebilir ve düzenleyebilirsiniz.
● Yeni sayfa ekleyebilirsiniz.
● Eklediğiniz sayfaları, sağ üst köşedeki “Sayfaları sırala” seçeneğinden sürükle bırak yöntemi ile sıralayabilirsiniz.
● Yaptığınız değişiklikler ana sayfanıza otomatik yansıyacaktır.
Bloklar
Baş Editör, Editör ve Teknik Editör rolü ile Menü>>Bilgilendirme ve Görünüm>>Bloklar
Oluşturduğunuz bloklar derginizin ana sayfasında en altta gösterilecektir. Son sayı olarak gösterilen makalelerin altındadır. Blok içerisinde dosya linki , logo ya da metne yer
verebilirsiniz.
Bloklar sayfanın altında gösterildiği için daha az görülecek bir alan olduğunu belirtebiliriz. Bu sebeple blokta yer vereceğiniz bilginin temel işlemleriniz için kullanılan sık bilgilendirmelerden biri olmamasını önerebiliriz. Araştırmacı ya da yazar tarafından gözden kaçabilir. Burada yer vermenizi önereceğimiz bilgiler; sosyal medya linkleriniz, lisans gösterimleriniz olabilir.
Dergi Kurulları
Baş Editör, Editör ve Teknik Editör rolü ile Menü>>Bilgilendirme ve Görünüm>>Dergi Kurulları
Ekle seçeneğine tıklayıp, kurul adını, sıralamasını giriniz. Gösterilecek kurul alanlarını işaretleyip, kaydediniz.
Kurul oluştuktan sonra kurul üyeleri sayfasına geçiniz. Yeni kurul üyesi davet et butonuna tıklayınız.
Kurul üyesinin e-posta adresini giriniz. Kullanıcı DergiPark'ta kayıtlı ise mevcut bilgileri yansıtılır. Kayıtlı değil ise istenilen bilgileri giriniz.
Davet gönderildikten sonra kurul üyesi davet sayfasında davet gönderilen kullanıcılar ve durumları listelenir. Kurul Üyesi Davetleri sayfasından düzenleye tıkladığınız kullanıcın bilgilerini yeniden düzenleyebilirsiniz. Kullanıcı daveti henüz kabul etmedi ise son girilen bilgi kullanıcının davet sayfasında görüntülenir. Ardından dilerseniz yeniden davet e-postası gönderebilirsiniz. Kullanıcı bilgileri düzenlendikten sonra otomatik davet maili gönderilmez.
Kurul üyesi davetini kabul eden kullanıcı ilgili kurul sayfasına düşer. Kullanıcının Eksik Profil Bilgisi var ise sütunda gösterilir. Dilerseniz bu bilgileri güncellemesi için ilgili kullanıcıya Profil Bilgisi Güncelleme İsteği oluşturabilirsiniz.
Güncelleme isteğinde kişiye mail gider. Kişi isteği onaylar ise güncelleme gerçekleştirilir.
Ayrıca Kurul Üyeleri sayfasından üye sıralamasını Düzenle butonu ile değiştirebilirsiniz.
Düzenlemelerinizi tamamladıktan sonra Dergi Kurulları sayfasına geri dönüp, kurulunuzu yayımda durumuna çekebilirsiniz.
Kurul ekleme videosu için tıklayınız.
Dizinler
Baş Editör, Editör ve Teknik Editör rolü ile Menü>>Bilgilendirme ve Görünüm>>Dizinler
Dizinler sayfanızda dizininizi iki şekilde ekleyebilirsiniz.
1. DergiPark’tan sunulan atıf dizinleri
2. Atıf dizinleri dışında kalan diğer dizinler
Bu işlemin seçim yeri sağ üst köşededir. Atıf dizinlerine tıklayarak; Scopus, SCI, ESCI, SSCI, A&HCI dizinlerini seçebilirsiniz. DergiPark, TR Dizin'de indekslenen derginin ISSN ve E-ISSN numarasına bakarak, dizindeki dergiyi tespit etmekte ve DergiPark sayfasına dizin logosunu otomatik eklemektedir. Yani TR Dizin seçimi listeden yapılmamakta olup, sistem tarafından ISSN kontrolü yapılarak eklenmektedir.
Bu dizinler dışında kalan ve derginizin tarandığı diğer dizinlerinizi “Diğer Dizinler” butonuna tıklayarak ekleyebilirsiniz.
Atıf dizinleri DergiPark ekibinin onayına düşmektedir. Onaylandığında sayfanızda atıf dizininiz gösterilir. Diğer dizinler için kontrol editörlük
tarafından sağlanmalıdır.
Eklediğiniz dizinler derginizin ana sayfasında sağ taraftaki “Dizinler” menüsü içerisinde topluca gösterilir. DergiPark listesinden seçilen atıf dizinleri üst sırada, derginin eklediği diğer dizinleri alt sırada olacak şekilde listelenir.
Her iki dizin grubunun güncelliği dergi editörlüğü tarafından takip edilmelidir.
Daha önceden sayfanızda açıklama, blok ya da alt bilgi metin alanında yer verdiğiniz dizinlerinizi, Dizinler menüsünde yeniden oluşturmanızı öneririz. Böylece derginizin dizinlerini bir menü altında toplamış olursunuz.
Araştırmacılar ve yazarlar bir menü altında tümünü görüntüler. Aynı zamanda önceden oluşturulan dizin menülerinizi, sayfada mükerrer görünmemesi ve karışıklık oluşturmaması için kaldırmanızı öneririz.
Örneğin; önceden oluşturduğunuz dizinler başlıklı bir sayfanız varsa, sayfalara geçerek ilgili menüyü kaldırabilirsiniz. Ya da alt bilgi metin alanında dizin isimlerine ve logolarına yer verdiyseniz, Dergi Bilgisi sayfanıza geçerek, bu alanı silebilirsiniz.
İletişim
Baş Editör, Editör ve Teknik Editör rolü ile Menü>>Bilgilendirme ve Görünüm>>İletişim
İletişim sayfasının boş bırakılmaması için en az 3 kişi eklenmelidir ve eklenen kişilerin iletişim adresleri birbirinden farklı olmalıdır.
Dergi ana sayfanızın sağ tarafında yer alan Keşfet bloğunda İletişim menüsünü görebilirsiniz.