Yayınlanan bir makaleyi geri çekmek istiyoruz. Ne yapabiliriz?
Yayınlanmış bir makale sayıdan doğrudan silinemez. Bu işlem, ilgili sayıda ve PDF dosyasında sayfa aralığı kayıplarına neden olur. Bu nedenle geri çekme işlemi etik ve teknik gerekliliklere uygun olarak aşağıdaki adımlarla gerçekleştirilmelidir:
Adım adım kılavuz
- MENU → Sayılar ve Makaleler → Makaleler sayfasına geçiniz. İlgili makaleyi aratıp yanındaki üç noktaya tıklayarak “Geri Çekme Makalesi Oluştur” seçeneğine tıklayınız.
- Geri çekme notunuzu giriniz ve üzerinde "Geri Çekildi ya da Retraction" yazan filigranlı dosyayı yükleyiniz. Bu makale dosyası orijinal makalenin her sayfasında “geri çekildi” bilgisinin yer aldığı fligranlı hali olmalıdır. Geri çekilen makalenin değiştirilmesi, silinmesi ya da kaldırılması halinde oluşacak etik sorunlar tamamıyla dergi editörleri sorumluluğundadır.
- Geri çekme makalesini bir sayı altında yayınladığınızda, eski makale sayfasındaki dosya, yükleyeceğiniz filigranlı dosya ile otomatik değiştirilecektir. Yayınlama işleminden önce, eski makale dosyasını kaybetmemek için, sistemimizden dosyayı indirmeyi unutmayınız.
- Geri çekme makalesi oluşturulduktan sonra, MENU→Sayılar ve Makaleler→ Sayılar sayfanıza geçiniz.
- Sayılar sayfasından ilgili sayının yanındaki üç noktaya tıklayarak, "Sayıdaki Makaleleri Düzenle" sekmesine geçip, ilgili makaleyi ekleyiniz.
- Sayınız yayınlandığında otomatik geri çekme notu ve başlığı sistem tarafından eklenir.
- Hem eski makale sayfasında hem de yeni makale sayfasında birbirine bağlayan linklere otomatik yer verilir.
- Geri çekilen makalenin eski sayfasından sosyal medya linkleri kaldırılır. Geri çekilen makalenin yeni sayfasında bu linkler gösterilmeye devam edilir.
Geri çekme makalesi, değişiklik yapılan makalenin yayınlandığı sayıda değil, yayınlayacağınız bir sonraki sayıda yer almalıdır.
Etik Standartlar
Bu süreçte COPE Retraction Guidelines (Committee on Publication Ethics) tarafından belirlenen uluslararası etik ilkeler esas alınmaktadır. Geri çekme işlemlerinin, şeffaflık, kalıcılık ve açıklık ilkeleri çerçevesinde yürütülmesi zorunludur. COPE yönergelerine uygunluk, bilimsel yayıncılığın güvenilirliğini korumak açısından büyük önem taşır.