Makale sürecini DergiPark’ta yürüten dergiler için Önemli Not:
Derginizde süreç geçiren makaleyi sayıya atamak için makalenin hakem görüşlerinin alınmış ve kabul kararının verilmiş olması gerekir. Böylece makale, yayın sürecine geçer ve durumu “Yayım Sürecinde (Editörde)” olur.
Yayın sürecindeki makalenin editörü, yayın editörü ya da karar yetkisi bulunan alan editörü, editör yardımcısı iseniz, yayın sürecini görebilir ve sağ taraftaki seçeneklerde işlem yapabilirsiniz.
Makalenin sürecini tamamlamak için makale kaynakçasının girilmesi gerekir. Kaynakçayı Düzenle seçeneğinden makale kaynakçasını girip, Süreci Tamamla butonuna tıklayınız.
“Süreci Tamamla” seçeneğine tıklandığında, sistem, makalenin son dosyasını PDF formatında yüklemenizi ister. Dosyayı yükleyip, süreci tamamlayınız. Böylece süreç sonlanmış olur ve sürece geri dönülemez. Makalenin durumu “Sayıya atanmaya hazır” olur.
Sayıya atanmaya hazır durumundaki makalelerin kaynakça, yazarlar/çevirmenler, dosyalar veya üst verisi düzenlenebilir. Süreç geçiren makaleler sistemden silinemez.
Süreç seçeneği, makalenin DergiPark’ta bir değerlendirme süreci var ise gösterilir. Süreç seçeneğine tıkladığınızda makalenin sürecine geçebilirsiniz.
Makalenin ek dosyası var ise ve makale sayfasında yayımlanacak ise Makale Dosyaları sayfasına geçiniz.
Yeni bir dosya ekleyecekseniz Ekle seçeneğinden devam ediniz. Aşağıdaki sayfada Bu dosyanın makale sayfasında yayımlanmasını istiyorsanız "Bu dosya yayımlansın" seçeneğine tıklayınız ve kaydediniz. Böylece eklemiş olduğunuz ek dosya makale sayfasında yayımlanacaktır.
Ek Materyal Dosyasını eklemek için tıklayınız.
Makale sürecini DergiPark’ta yürüten dergiler için Önemli Not:
Derginin arşivi yüklenecek ise makalenin dergiye eklenmesi gerekir.
DergiPark’ta sayı oluşturmak için Baş Editör, Editör ve Editör Yardımcısı rolü ile sisteme giriş yapınız. MENU>>Sayılar ve Makaleler>>Makaleler sayfasına geçiniz. Arşiv yükleyecek dergiler için makalenin dergiye eklenmesi gerekir.
Makaleler ekranında yeni makale yüklemek için, sağ üst köşedeki “Ekle” butonunu kullanınız. Eğer makaleniz zaten yüklü ise, sayfanın altındaki listede gösterilecektir. Yeniden yüklemenize gerek yoktur. Mevcut makaleyi düzenleyebilirsiniz.
Makale Üst Verisi
Yayın türü alanın derginizin daha önceden belirlemiş olduğu Kabul Edilen Yayın Türleri seçimleri listelenir. Yayın türlerinde düzenleme yapmak için Menü>>Gönderi ve Süreç>>Kabul Edilen Yayın Türleri sayfasına geçmeniz gerekir. Çeviri türü seçimi yapıldı ise sistem çevirmen eklemenizi zorunlu tutar.
Makale konu seçimi için "+" butonuna tıklamanız gerekmektedir. Konu listesi derginin seçmiş olduğu konulardan listelenir. Makale konusu eklemek için öncelikle dergiye konu eklenmesi gerekir. Baş editör, editör ve teknik editör rolü ile Menü>>Dergi Yönetimi >>Konular sayfasından konu seçimi yapabilirsiniz.
Makalenin birinci dili derginin makale kabul edeceği diller arasından seçilir. Birinci dil alanında seçmek istediğiniz dil yer almıyor ise Editör rolü ile Menü>>Gönderi ve Süreç>>Gönderi Ayarları sayfasından "Derginin Makale Kabul Edebileceği Diller" sayfasından ilgili dili seçip, kaydetmeniz gerekir. Makalenin birinci dili seçildiğinde seçilen dilde üst veriler zorunlu tutulur. Seçilen dile göre zorunlu alanların girilmesi gerekir.
Makale üst verisi zorunluluğu derginin seçmiş olduğu arayüze göre zorunlu tutulur.
Kabul edilecek dillere dil eklendiğinde seçilen dil üst veride zorunlu tutulmaz. Fakat "Makale Üst Veri Dilleri (Zorunlu)" alanında da ilgili dilde eklenir ise seçilen dil üst veride zorunlu tutulur. Gönderi ayarları sayfasından işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Makalenin DOI'si var ise ekleyebilirsiniz. Girilen DOI https://www.doi.org/ sayfasından kontrol edilerek geçerli ise kaydedilmektedir. Başka bir makaleye ait geçerli bir DOI girilirse editörlük tarafından düzenlenmesine izin verilmeyecektir.
Makale gönderilme ve kabul tarihi alanları zorunlu tutulur. Bu alanları girmeniz gerekir.
Makale Yazarları
Yazar DergiPark'ta kayıtlı ise sistem sizlere uyarı verir. "Sistemden yazar eklemek için tıklayınız." butonuna tıklayıp, yazarı eklemeniz gerekir. Birden fazla yazar eklenecek ise sayfanın altında yer alan Yazar Ekle butonuna tıklayıp, aynı işlemleri gerçekleştirmeniz gerekir.
Makale Dosyaları
Makale tam metin dosyasını ekledikten sonra makalenin ek dosyaları var ise Yeni Dosya Ekle seçeneği ile devam edebilirsiniz. Birden fazla tam metin yüklenmesine sistem izin vermemektedir.
Makale Kaynakçası
Kaynakça eklerken, atıfların tespit edilmesi için her kaynakça arası bir satır boşluk bırakınız. (her kaynakça maddesi 40-550 karakter aralığında olmalı)
Formda yıldız işaretli alanlar zorunludur. Formdaki tüm başlıkları doldurduğunuzda kaydedebilirsiniz. Kaydettiğinizde, “başarıyla güncellendi” yazısını göreceksiniz. İlgili yazıyı göremiyorsanız, sayfada yıldız işareti ile gösterilen alanları kontrol ediniz. Eksik alan kırmızı uyarı ile gösterilir. Zorunlu alanların tümü doldurulmadan kaydetme yapılamamaktadır. Başarılı uyarısı aldığınızda oluşturulan makale Makaleler sayfasına düşer.
Makale henüz yayımlanmadı ise kaynakça, yazarlar/çevirmenler, dosyalar veya üst verisi düzenlenebilir. Makalenin ek dosyası var ise ve makale sayfasında yayımlanacak ise Makale Dosyaları sayfasına geçiniz.
Makale ekle seçeneğinden ilgili ek dosyayı yüklediyseniz düzenle sayfasına geçiniz. Yeni bir dosya ekleyecekseniz Ekle seçeneğinden devam ediniz. Aşağıdaki sayfada Bu dosya yayımlansın seçeneğine tıklayınız ve kaydediniz. Böylece eklemiş olduğunuz ek dosya makale sayfasında yayımlanacaktır.
Ek Materyal Dosyasını eklemek için tıklayınız.
Sayı içerisinde makaleleri gruplandırma işlemlerini için Menü>>Sayılar ve Makaleler>>Sayı Bölümleri sayfasına geçiniz. Sayı bölümü baş editör ve editör rolündeki kayıtlı kullanıcılar tarafından oluşturulabilir.
Ekle butonuna tıklayıp, derginin arayüzüne göre sayı bölümü adı ve sıralamasını giriniz.
Sayı bölümünü oluşturduktan sonra sayı bölümü bir sayıda kullanılmış ise yani bölüme makale eklenmiş ise sayı bölümü silinememektedir. Sayı bölümünü silmek için bölüme eklenen makaleleri farklı bir sayı bölümüne taşımanız gerekmektedir.
Düzenle sayfasına geçtiğinizde sayı bölümünün adını ve sırasını değiştirebilirsiniz.
Oluşturulan sayı bölümü bir sayıda kullanıldı ise üç noktada sil seçeneği yer almamaktadır. Makaleleri farklı bir sayıya taşıyabilmek için Makaleler seçeneğine tıklayınız.
Sayı bölümleri altında yer alan makaleleri farklı bir bölüme taşımak için ilgili bölümü listeden seçip, güncellediğinizde makaleler ilgili sayı bölümüne taşınmış olacaktır.
DergiPark’ta sayı oluşturmak için Baş Editör veya Editör rolü ile sisteme giriş yapınız. MENU>>Sayılar ve Makaleler>>Sayılar sayfasına geçiniz.
Güncel sayı için 3 seçenek bulunmaktadır. Ek Sayı Oluştur, Özel Sayı Oluştur ve Sayı Oluştur.
Sayı oluştur seçeneğinden devam ettiğinizde formda periyot seçimi yapmanız gerekir. Dergi periyodu Baş Editörü tarafından Menü>>Dergi Yönetimi>>Dergi Ayarları sayfasından belirlenir. DergiPark'ta ilgili dergi periyoda göre sayı yayımlaması kontrol edilmektedir. Periyoduna uygun sayı yayımlayan dergiler DergiPark ana sayfasında aktif olarak görüntülenir. Periyoduna uymayan dergiler periyot uyarısı alır.
Oluşturulacak sayı bulunan yıla göre oluşturulmalıdır. Periyot seçimi geriye yönelik yıllara ait yapılmamalıdır. Geriye yönelik sayı yayımlanacak ise Arşiv Yükle seçeneğinden devam edilmelidir.
Açılan formda Yıl, Görüntülenme Modu ve Sayı Kapak Resmi alanları yer almaktadır. Görüntülenme modundaki seçiminize göre cilt ve sayı alanları zorunlu tutulacaktır. Cilt alanına yalnızca rakam girilmelidir.
Sayı kapak resmi zorunlu alan değildir. Sayınıza ait bir kapak resminiz var ise ekleyebilirsiniz. Ardından sayınızı kaydediniz. Böylece boş bir sayı oluşturmuş olacaksınız.
Sistem sizleri otomatik Sayıdaki Makaleleri Düzenle sayfasına yönlendirecektir. Açılan sayfada oluşturmuş olduğunuz sayıya makale ekleyebilirsiniz.
Makalenin sırasını girip, makaleyi ve sayı bölümünü seçiniz. Makalenin ilk ve son sayfası yok ise bu sayfadan sayfa numaralarını girip, makale ekle seçeneğine tıklayınız. Eklenen makaleleri Önizleme butonuna tıklayarak, makalenin son halini görüntüleyebilirsiniz. Makalede düzenleme yapılacak ise Düzenle sayfasına geçebilirsiniz. Yanlış makaleyi ilgili sayıya eklediyseniz Sil butonu ile makaleyi sayıdan çıkarabilirsiniz. Makale atama işlemlerini tamamladıysanız, Güncelle butonuna tıklayarak, sayfayı kaydediniz. Eklediğiniz makale hemen yayımlanmış olmayacaktır.
Atamış olduğunuz makalelerin ve sayının ön izlemesini yapabilirsiniz.
Sayının yanındaki üç noktada Sayı Editör Kurulu, Sayıdaki Makaleler, Sayı Önizleme, Sayı Dosyaları, Düzenle, Sayı Hakemleri ve Sil seçenekleri mevcuttur.
Sayı Editör Kurulu
Sayıya eklenen makalelerde görev alan editörler sayı sayfasında sayı editör kurulu başlığı altında listelenir. Sayı editör kurulu oluşturmak zorunlu değildir. Bu kurul oluşturulduğunda kurulun yayımlanmasına gerek yoktur. Otomatik olarak sayı yayımlandığında son kullanıcının görüntülediği sayı sayfasında eklenen kullanıcılar yer alacaktır. Sayıda yer alan makalelerde görev alan kullanıcıları eklemek için makaleler DergiPark'ta süreç geçirmedi ise Yeni Kullanıcı ekle süreç geçirdi ise Süreçten Ekle seçeneği ile devam edebilirsiniz.
Yeni Kullanıcı Ekle butonuna tıkladığınızda bir form açılır. Bu formdan kullanıcı ekleyebilirsiniz. Kullanıcı DergiPark'ta kayıtlı ise kullanıcının sayfasındaki kayıtlı bilgileri forma otomatik eklenir. Sadece sıra numarasınız girerek sayı editör kuruluna ekleme yapabilirsiniz. Kullanıcı DergiPark'ta kayıtlı değil ise zorunlu alanları doldurarak kullanıcıyı sayı editör kuruluna ekleyebilirsiniz.
Süreçten Kullanıcı Ekle butonuna tıkladığınızda sayıya atanan makalelerde rol alan kullanıcılar listelenir. Bu kullanıcıları Ekle seçeneği ile ekleyebilirsiniz.
Eklenen kullanıcılar kurul listesinde yer alacaktır. Kurul listesinden ilgili kullanıcının bilgilerini düzenleyebilir veya kullanıcıyı silebilirsiniz.
Sayıdaki Makaleler
Sayıya atanan makaleler bu sayfada listelenir. Sayı henüz yeni oluşturuldu ve makale atanmadı ise bu sayfa boş görünür. Sayıdaki Makaleleri Düzenle butonuna tıklayarak ilgili sayıya makale atayabilirsiniz.
Listeden makale seçebilmek için;
● Makalelerin dergide yüklü,
● Sayıya atanmaya hazır durumunda olması ve
● Makale dosyasının görünürlüğünün açık olması gerekir. Dosya görünürlüğü Sayılar ve Makaleler>>Makaleler sayfasından ilgili makaleyi aratınız ve Makale Dosyaları sayfasına geçiniz. Bu sayfadan tam metin olan dosyanın düzenle sayfasına geçiniz ve görünürlüğünü açınız.
Sayı Dosyaları
Sayı Dosyaları seçeneği ile; editörden, içindekiler, kapak, jenerik gibi makale olmayan dosyalarınızı yükleyebilirsiniz. Yüklediğiniz dosyalar son kullanıcının görüntüleyeceği sayı sayfasında yer alacaktır.
Düzenle
Yayınlamak istediğiniz sayının yanındaki seçeneklere tıklayınız ve “Düzenle” sayfasına geçiniz. “Düzenle” sayfası açıldığında; sayı bilgilerini kontrol ediniz. Varsa sayının tam dosyasını ekleyiniz.
Ardından sayının yayın seçeneklerinden ilgili olanı (erken görünüm, gelecek sayı, yayımda) seçerek, sayfayı kaydediniz.
Sayının yayınlama seçenekleri erken görünüm, gelecek sayı ve yayımda olarak belirlidir.
● Erken görünüm; süreci tamamlanmış ve yayınlanmasına karar verilmiş ancak ne zaman ve hangi sayı altında yayınlanacağı henüz belirlenmemiş, mizanpajı tamamlanmamış makaleleri içerir. Düzenleme için süre kısıtlaması yoktur. Erken görünüm sayısına makale eklendikçe makalenin erken görünüm tarihi eklenen tarih olarak makale sayfasında yer alır.
● Gelecek sayı; süreci tamamlanmış ve yayınlanmasına karar verilmiş ancak yayın tarihi henüz gelmemiş makaleleri içerir. Düzenleme için süre kısıtlaması yoktur.
● Yayımda; süreci tamamlanmış ve yayımlanmasına karar verilmiş makaleleri içerir. Yayımda durumu seçildikten sonra 5 gün içerisinde düzenleme yapılabilir. 5 gün sonunda makaleler düzenlemeye kapatılır.
Hem dergideki tüm kullanıcılarınıza hem de ilgili sayıdaki makale yazarlarına, derginin sayısının yayınlandığını bildiren mail gönderilir.
İçerisinde makale olmayan boş sayılar yayınlanamaz ve bu yüzden yayınlama seçenekleri gösterilmez.
Sayı Hakemleri
Sayıya atanmış makalelerin sürecinde yer alan hakemler bu sayfada listelenir. Teşekkür edilen hakemler bu sayfadan görüntülenebilir. Teşekkür edilmeyen hakem var ise seçim yapılarak teşekkür edilebilir ve sertifika gönderilebilir. Bu sayıda yer alan hakemler "Excel Formatında veya CSV Formatında" indirilebilir. Bu sayıda yer alan hakemlerin sayılar sayfasında yayımlanması isteniyor ise "Hakemleri Sayı Sayfasında Yayımla" butonuna tıklayınız. Böylece hakemler sayılar sayfasında Sayı Hakemleri olarak listelenir.
Periyotlar arasında "Doğrudan Reddedildi", "Karardan Reddedildi", "İade Edildi" ve "Geri Çekildi" durumunda olan süreçlerdeki tamamlanmış hakemleri sayı hakem listenize dilerseniz ekleyebilirsiniz. Aşağıdaki sayfadan tarih aralığını girerek, listelenen hakemleri ekle seçeneğine tıklayarak hakemleri Sayı Hakemleri listesine ekleyebilirsiniz.
Özel sayı oluştur seçeneğinden devam ettiğinizde formda periyot seçimi alanı yer alır. Dergi periyodu Baş Editörü tarafından Menü>>Dergi Yönetimi>>Dergi Ayarları sayfasından belirlenir. DergiPark'ta ilgili dergi periyoda göre sayı yayımlaması kontrol edilmektedir. Periyoduna uygun sayı yayımlayan dergiler DergiPark ana sayfasında aktif olarak görüntülenir. Periyoduna uymayan dergiler periyot uyarısı alır.
Oluşturulacak sayı bulunan yıla göre oluşturulmalıdır. Periyot seçimi geriye yönelik yıllara ait yapılmamalıdır. Geriye yönelik özel sayı yayımlanacak ise Arşiv Yükle seçeneğinden devam edilmelidir.
Özel sayınızın periyodu var ise seçiniz. Periyot alanı zorunlu değildir.
Özel sayınızın yıl, görüntülenme modu, görüntülenme moduna göre cilt ve sayı alanını giriniz. Sayı bölümüne metin formatı girilebilir.
Etiket alanına en fazla 20 etiket girilmelidir ve girilen her bir etiket en az 2 en fazla 20 karakter uzunluğunda olmalıdır. Girilen etiketler Dergi Sihirbazı sayfasında anahtar kelimeler ile eşleştirilecek olup, aramaya dahil olacaktır. Özel sayı ilanınız Dergi Sihirbazı sayfasında arama sonuçlarında yer alacaktır.
Özel sayı oluştururken seçtiğiniz konuları ve/veya derginizi takip eden kullanıcılara özel sayı yayımlayacağınıza dair bildirim gönderilecektir.
Makale gönderimine kapanacak tarih alanı bugünden itibaren geçerli olacaktır.
Sayı kapak resmi zorunlu alan değildir. Sayınıza ait bir kapak resminiz var ise ekleyebilirsiniz. Ardından sayınızı kaydediniz. Böylece boş bir özel sayı oluşturmuş olacaksınız.
Özel sayınızı oluşturduktan sonra makale gönderim sayfasında yazarlara özel sayıya gönderim seçeneği sunulacaktır. Yazarlar diler ise makale gönderim sayfasında oluşturulan özel sayıya makale gönderebilir.
Özel sayı makale gönderimine kapatılacak tarihe kadar özel sayı seçeneği makale gönderim sayfasında sunulacaktır.
Oluşturulan özel sayı için gönderilen makaleler özel sayı ile ilişkilendirilecektir.
Sayının yanındaki üç noktada Sayı Editör Kurulu, Sayıdaki Makaleler, Sayı Önizleme, Sayı Dosyaları, Düzenle, Sayı Hakemleri ve Sil seçenekleri mevcuttur.
Sayı Editör Kurulu
Sayıya eklenen makalelerde görev alan editörler sayı sayfasında sayı editör kurulu başlığı altında listelenir. Sayı editör kurulu oluşturmak zorunlu değildir. Bu kurul oluşturulduğunda kurulun yayımlanmasına gerek yoktur. Otomatik olarak sayı yayımlandığında son kullanıcının görüntülediği sayı sayfasında eklenen kullanıcılar yer alacaktır. Sayıda yer alan makalelerde görev alan kullanıcıları eklemek için makaleler DergiPark'ta süreç geçirmedi ise Yeni Kullanıcı ekle süreç geçirdi ise Süreçten Ekle seçeneği ile devam edebilirsiniz.
Yeni Kullanıcı Ekle butonuna tıkladığınızda bir form açılır. Bu formdan kullanıcı ekleyebilirsiniz. Kullanıcı DergiPark'ta kayıtlı ise kullanıcının sayfasındaki kayıtlı bilgileri forma otomatik eklenir. Sadece sıra numarasınız girerek sayı editör kuruluna ekleme yapabilirsiniz. Kullanıcı DergiPark'ta kayıtlı değil ise zorunlu alanları doldurarak kullanıcıyı sayı editör kuruluna ekleyebilirsiniz.
Süreçten Kullanıcı Ekle butonuna tıkladığınızda sayıya atanan makalelerde rol alan kullanıcılar listelenir. Bu kullanıcıları Ekle seçeneği ile ekleyebilirsiniz.
Eklenen kullanıcılar kurul listesinde yer alacaktır. Kurul listesinden ilgili kullanıcının bilgilerini düzenleyebilir veya kullanıcıyı silebilirsiniz.
Sayıdaki Makaleler
Sayıya atanan makaleler bu sayfada listelenir. Sayı henüz yeni oluşturuldu ve makale atanmadı ise bu sayfa boş görünür. Sayıdaki Makaleleri Düzenle butonuna tıklayarak ilgili sayıya makale atayabilirsiniz. Özel sayıya makale gönderimi yazarlar tarafından yapıldı ise Makaleler altında gönderilen makaleleri görüntüleyebilirsiniz.
Listeden makale seçebilmek için;
● Makalelerin dergide yüklü,
● Sayıya atanmaya hazır durumunda olması ve
● Makale dosyasının görünürlüğünün açık olması gerekir. Dosya görünürlüğü Sayılar ve Makaleler>>Makaleler sayfasından ilgili makaleyi aratınız ve Makale Dosyaları sayfasına geçiniz. Bu sayfadan tam metin olan dosyanın düzenle sayfasına geçiniz ve görünürlüğünü açınız.
Sayı Dosyaları
Sayı Dosyaları seçeneği ile; editörden, içindekiler, kapak, jenerik gibi makale olmayan dosyalarınızı yükleyebilirsiniz. Yüklediğiniz dosyalar son kullanıcının görüntüleyeceği sayı sayfasında yer alacaktır.
Düzenle
"Düzenle" sayfasından "Makale Gönderimine Kapatılacak Tarih" ileri bir tarihe alabilirsiniz. Bu işlemden sonra kullanıcılara sürenin uzatıldığına dair bildirim gönderilecektir.
Özel sayınıza düzenle sayfasından konu ekleyebilir/çıkarabilirsiniz. Etiket alanını düzenleyebilirsiniz.
Özel sayınızı makale alımına kapatmak istiyor iseniz "Düzenle" sayfasından makale alımını ilan ettiğiniz tarihten öne çekebilirsiniz. Böylece makale gönderim sayfasında özel sayı seçeneği kaldırılacaktır.
Özel sayının yanındaki üç noktaya tıkladığınızda "Özel Sayıdaki Makaleler" seçeneğinden makale detaylarına ulaşabilir ve sürece geçiş yapabilirsiniz. Özel sayıyı "Yayımda" durumuna çektiğinizde süreci devam eden makalelerin özel sayı ile ilişkisi koparılacaktır. Makalelerin süreçleri tamamlandığında farklı sayıya atayabilirsiniz.
Not: Özel sayınızı oluşturduktan sonra özel sayı için makaleleriniz hazır ve süreç geçirmeyecek ise "Makale Gönderimine Kapatılacak Tarih" alanına geçmiş bir tarih girip, sayfayı kaydediniz. Böylece özel sayıya makale alımı kapanacaktır. Makalelerinizi özel sayıya ekleyip, sayınızı dilediğiniz tarihte yayımlayabilirsiniz.
Yayınlamak istediğiniz sayının yanındaki seçeneklere tıklayınız ve “Düzenle” sayfasına geçiniz. “Düzenle” sayfası açıldığında; sayı bilgilerini kontrol ediniz. Varsa sayının tam dosyasını ekleyiniz.
Ardından sayının yayın seçeneklerinden ilgili olanı (erken görünüm, gelecek sayı, yayımda) seçerek, sayfayı kaydediniz.
Sayının yayınlama seçenekleri erken görünüm, gelecek sayı ve yayımda olarak belirlidir.
● Erken görünüm; süreci tamamlanmış ve yayınlanmasına karar verilmiş ancak ne zaman ve hangi sayı altında yayınlanacağı henüz belirlenmemiş, mizanpajı tamamlanmamış makaleleri içerir. Düzenleme için süre kısıtlaması yoktur. Erken görünüm sayısına makale eklendikçe makalenin erken görünüm tarihi eklenen tarih olarak makale sayfasında yer alır.
● Gelecek sayı; süreci tamamlanmış ve yayınlanmasına karar verilmiş ancak yayın tarihi henüz gelmemiş makaleleri içerir. Düzenleme için süre kısıtlaması yoktur.
● Yayımda; süreci tamamlanmış ve yayımlanmasına karar verilmiş makaleleri içerir. Yayımda durumu seçildikten sonra 5 gün içerisinde düzenleme yapılabilir. 5 gün sonunda makaleler düzenlemeye kapatılır.
Hem dergideki tüm kullanıcılarınıza hem de ilgili sayıdaki makale yazarlarına, derginin sayısının yayınlandığını bildiren mail gönderilir.
İçerisinde makale olmayan boş sayılar yayınlanamaz ve bu yüzden yayınlama seçenekleri gösterilmez.
Sayı Hakemleri
Sayıya atanmış makalelerin sürecinde yer alan hakemler bu sayfada listelenir. Teşekkür edilen hakemler bu sayfadan görüntülenebilir. Teşekkür edilmeyen hakem var ise seçim yapılarak teşekkür edilebilir ve sertifika gönderilebilir. Bu sayıda yer alan hakemler "Excel Formatında veya CSV Formatında" indirilebilir. Bu sayıda yer alan hakemlerin sayılar sayfasında yayımlanması isteniyor ise "Hakemleri Sayı Sayfasında Yayımla" butonuna tıklayınız. Böylece hakemler sayılar sayfasında Sayı Hakemleri olarak listelenir.
Periyotlar arasında "Doğrudan Reddedildi", "Karardan Reddedildi", "İade Edildi" ve "Geri Çekildi" durumunda olan süreçlerdeki tamamlanmış hakemleri sayı hakem listenize dilerseniz ekleyebilirsiniz. Aşağıdaki sayfadan tarih aralığını girerek, listelenen hakemleri ekle seçeneğine tıklayarak hakemleri Sayı Hakemleri listesine ekleyebilirsiniz.
Sil
Sayınızı silebilirsiniz. Silmeniz halinde içerisinde makale varsa ilgili makaleler silinmez. Makale durumları sayıya atanmaya hazır durumuna geçer. Sadece sayı bilgisi silinir.
Ek sayı oluştur seçeneğinden devam ettiğinizde formda periyot seçimi alanı yer almaz. DergiPark'ta ilgili dergi periyoda göre sayı yayımlaması kontrol edilmektedir. Periyoduna uygun sayı yayımlayan dergiler DergiPark ana sayfasında aktif olarak görüntülenir. Periyoduna uymayan dergiler periyot uyarısı alır.
Oluşturulacak sayı bulunan yıla göre oluşturulmalıdır. Geriye yönelik sayı yayımlanacak ise Arşiv Yükle seçeneğinden devam edilmelidir.
Açılan formda Yıl, Görüntülenme Modu ve Sayı Kapak Resmi alanları yer almaktadır. Görüntülenme modundaki seçiminize göre cilt ve sayı alanları zorunlu tutulacaktır. Cilt alanına yalnızca rakam girilmelidir.
Sayı kapak resmi zorunlu alan değildir. Sayınıza ait bir kapak resminiz var ise ekleyebilirsiniz. Ardından sayınızı kaydediniz. Böylece boş bir sayı oluşturmuş olacaksınız.
Sistem sizleri otomatik Sayıdaki Makaleleri Düzenle sayfasına yönlendirecektir. Açılan sayfada oluşturmuş olduğunuz sayıya makale ekleyebilirsiniz.
Makalenin sırasını girip, makaleyi ve sayı bölümünü seçiniz. Makalenin ilk ve son sayfası yok ise bu sayfadan sayfa numaralarını girip, makale ekle seçeneğine tıklayınız. Eklenen makaleleri Önizleme butonuna tıklayarak, makalenin son halini görüntüleyebilirsiniz. Makalede düzenleme yapılacak ise Düzenle sayfasına geçebilirsiniz. Yanlış makaleyi ilgili sayıya eklediyseniz Sil butonu ile makaleyi sayıdan çıkarabilirsiniz. Makale atama işlemlerini tamamladıysanız, Güncelle butonuna tıklayarak, sayfayı kaydediniz. Eklediğiniz makale hemen yayımlanmış olmayacaktır.
Atamış olduğunuz makalelerin ve sayının ön izlemesini yapabilirsiniz.
Sayının yanındaki üç noktada Sayı Editör Kurulu, Sayıdaki Makaleler, Sayı Önizleme, Sayı Dosyaları, Düzenle, Sayı Hakemleri ve Sil seçenekleri mevcuttur.
Sayı Editör Kurulu
Sayıya eklenen makalelerde görev alan editörler sayı sayfasında sayı editör kurulu başlığı altında listelenir. Sayı editör kurulu oluşturmak zorunlu değildir. Bu kurul oluşturulduğunda kurulun yayımlanmasına gerek yoktur. Otomatik olarak sayı yayımlandığında son kullanıcının görüntülediği sayı sayfasında eklenen kullanıcılar yer alacaktır. Sayıda yer alan makalelerde görev alan kullanıcıları eklemek için makaleler DergiPark'ta süreç geçirmedi ise Yeni Kullanıcı ekle süreç geçirdi ise Süreçten Ekle seçeneği ile devam edebilirsiniz.
Yeni Kullanıcı Ekle butonuna tıkladığınızda bir form açılır. Bu formdan kullanıcı ekleyebilirsiniz. Kullanıcı DergiPark'ta kayıtlı ise kullanıcının sayfasındaki kayıtlı bilgileri forma otomatik eklenir. Sadece sıra numarasınız girerek sayı editör kuruluna ekleme yapabilirsiniz. Kullanıcı DergiPark'ta kayıtlı değil ise zorunlu alanları doldurarak kullanıcıyı sayı editör kuruluna ekleyebilirsiniz.
Süreçten Kullanıcı Ekle butonuna tıkladığınızda sayıya atanan makalelerde rol alan kullanıcılar listelenir. Bu kullanıcıları Ekle seçeneği ile ekleyebilirsiniz.
Eklenen kullanıcılar kurul listesinde yer alacaktır. Kurul listesinden ilgili kullanıcının bilgilerini düzenleyebilir veya kullanıcıyı silebilirsiniz.
Sayıdaki Makaleler
Sayıya atanan makaleler bu sayfada listelenir. Sayı henüz yeni oluşturuldu ve makale atanmadı ise bu sayfa boş görünür. Sayıdaki Makaleleri Düzenle butonuna tıklayarak ilgili sayıya makale atayabilirsiniz.
Listeden makale seçebilmek için;
● Makalelerin dergide yüklü,
● Sayıya atanmaya hazır durumunda olması ve
● Makale dosyasının görünürlüğünün açık olması gerekir. Dosya görünürlüğü Sayılar ve Makaleler>>Makaleler sayfasından ilgili makaleyi aratınız ve Makale Dosyaları sayfasına geçiniz. Bu sayfadan tam metin olan dosyanın düzenle sayfasına geçiniz ve görünürlüğünü açınız.
Sayı Dosyaları
Sayı Dosyaları seçeneği ile; editörden, içindekiler, kapak, jenerik gibi makale olmayan dosyalarınızı yükleyebilirsiniz. Yüklediğiniz dosyalar son kullanıcının görüntüleyeceği sayı sayfasında yer alacaktır.
Düzenle
Yayınlamak istediğiniz sayının yanındaki seçeneklere tıklayınız ve “Düzenle” sayfasına geçiniz. “Düzenle” sayfası açıldığında; sayı bilgilerini kontrol ediniz. Varsa sayının tam dosyasını ekleyiniz.
Ardından sayının yayın seçeneklerinden ilgili olanı (erken görünüm, gelecek sayı, yayımda) seçerek, sayfayı kaydediniz.
Sayının yayınlama seçenekleri erken görünüm, gelecek sayı ve yayımda olarak belirlidir.
● Erken görünüm; süreci tamamlanmış ve yayınlanmasına karar verilmiş ancak ne zaman ve hangi sayı altında yayınlanacağı henüz belirlenmemiş, mizanpajı tamamlanmamış makaleleri içerir. Düzenleme için süre kısıtlaması yoktur. Erken görünüm sayısına makale eklendikçe makalenin erken görünüm tarihi eklenen tarih olarak makale sayfasında yer alır.
● Gelecek sayı; süreci tamamlanmış ve yayınlanmasına karar verilmiş ancak yayın tarihi henüz gelmemiş makaleleri içerir. Düzenleme için süre kısıtlaması yoktur.
● Yayımda; süreci tamamlanmış ve yayımlanmasına karar verilmiş makaleleri içerir. Yayımda durumu seçildikten sonra 5 gün içerisinde düzenleme yapılabilir. 5 gün sonunda makaleler düzenlemeye kapatılır.
Hem dergideki tüm kullanıcılarınıza hem de ilgili sayıdaki makale yazarlarına, derginin sayısının yayınlandığını bildiren mail gönderilir.
İçerisinde makale olmayan boş sayılar yayınlanamaz ve bu yüzden yayınlama seçenekleri gösterilmez.
Sil
Sayınızı silebilirsiniz. Silmeniz halinde içerisinde makale varsa ilgili makaleler silinmez. Makale durumları sayıya atanmaya hazır durumuna geçer. Sadece sayı bilgisi silinir.
DergiPark’ta sayı oluşturmak için Baş Editör veya Editör rolü ile sisteme giriş yapınız. MENU>>Sayılar ve Makaleler>>Sayılar sayfasına geçiniz.
Derginin arşivi var ise yani bulunduğumuz yıldan önceki yıllara ait sayıları var ise Arşiv Yükle seçeneğinden işlemlerinize devam etmeniz gerekir. Arşiv Yükle seçeneğine tıklayıp, sayınızın türüne göre seçim yapınız. (ek sayı, özel sayı ve normal sayı)
Her 3 seçenekte aynı form açılacaktır. Fakat sayınız özel sayı veya ek sayı ise ilgili seçeneklerden ilerlemeniz gerekir. Son kullanıcı sayfasında seçiminize göre sayının türü gösterilecektir. Açılan formda Yıl, Görüntülenme Modu ve Sayı Kapak Resmi alanları yer almaktadır. Görüntülenme modundaki seçiminize göre cilt ve sayı alanları zorunlu tutulacaktır. Cilt alanına yalnızca rakam girilmelidir.
Sayı kapak resmi zorunlu alan değildir. Sayınıza ait bir kapak resminiz var ise ekleyebilirsiniz. Ardından sayınızı kaydediniz. Böylece boş bir sayı oluşturmuş olacaksınız.
Sistem sizleri otomatik Sayıdaki Makaleleri Düzenle sayfasına yönlendirecektir. Açılan sayfada oluşturmuş olduğunuz sayıya makale ekleyebilirsiniz.
Makalenin sırasını girip, makaleyi ve sayı bölümünü seçiniz. Makalenin ilk ve son sayfası yok ise bu sayfadan sayfa numaralarını girip, makale ekle seçeneğine tıklayınız. Eklenen makaleleri Önizleme butonuna tıklayarak, makalenin son halini görüntüleyebilirsiniz. Makalede düzenleme yapılacak ise Düzenle sayfasına geçebilirsiniz. Yanlış makaleyi ilgili sayıya eklediyseniz Sil butonu ile makaleyi sayıdan çıkarabilirsiniz. Makale atama işlemlerini tamamladıysanız, Güncelle butonuna tıklayarak, sayfayı kaydediniz. Eklediğiniz makale hemen yayımlanmış olmayacaktır.
Atamış olduğunuz makalelerin ve sayının ön izlemesini yapabilirsiniz.
Sayının yanındaki üç noktada Sayı Editör Kurulu, Sayıdaki Makaleler, Sayı Önizleme, Sayı Dosyaları, Düzenle, Sayı Hakemleri ve Sil seçenekleri mevcuttur.
Sayı Editör Kurulu
Sayıya eklenen makalelerde görev alan editörler sayı sayfasında sayı editör kurulu başlığı altında listelenir. Sayı editör kurulu oluşturmak zorunlu değildir. Bu kurul oluşturulduğunda kurulun yayımlanmasına gerek yoktur. Otomatik olarak sayı yayımlandığında son kullanıcının görüntülediği sayı sayfasında eklenen kullanıcılar yer alacaktır. Sayıda yer alan makalelerde görev alan kullanıcıları eklemek için makaleler DergiPark'ta süreç geçirmedi ise Yeni Kullanıcı ekle süreç geçirdi ise Süreçten Ekle seçeneği ile devam edebilirsiniz.
Yeni Kullanıcı Ekle butonuna tıkladığınızda bir form açılır. Bu formdan kullanıcı ekleyebilirsiniz. Kullanıcı DergiPark'ta kayıtlı ise kullanıcının sayfasındaki kayıtlı bilgileri forma otomatik eklenir. Sadece sıra numarasınız girerek sayı editör kuruluna ekleme yapabilirsiniz. Kullanıcı DergiPark'ta kayıtlı değil ise zorunlu alanları doldurarak kullanıcıyı sayı editör kuruluna ekleyebilirsiniz.
Süreçten Kullanıcı Ekle butonuna tıkladığınızda sayıya atanan makalelerde rol alan kullanıcılar listelenir. Bu kullanıcıları Ekle seçeneği ile ekleyebilirsiniz.
Eklenen kullanıcılar kurul listesinde yer alacaktır. Kurul listesinden ilgili kullanıcının bilgilerini düzenleyebilir veya kullanıcıyı silebilirsiniz.
Sayıdaki Makaleler
Sayıya atanan makaleler bu sayfada listelenir. Sayı henüz yeni oluşturuldu ve makale atanmadı ise bu sayfa boş görünür. Sayıdaki Makaleleri Düzenle butonuna tıklayarak ilgili sayıya makale atayabilirsiniz.
Listeden makale seçebilmek için;
● Makalelerin dergide yüklü,
● Sayıya atanmaya hazır durumunda olması ve
● Makale dosyasının görünürlüğünün açık olması gerekir. Dosya görünürlüğü Sayılar ve Makaleler>>Makaleler sayfasından ilgili makaleyi aratınız ve Makale Dosyaları sayfasına geçiniz. Bu sayfadan tam metin olan dosyanın düzenle sayfasına geçiniz ve görünürlüğünü açınız.
Sayı Dosyaları
Sayı Dosyaları seçeneği ile; editörden, içindekiler, kapak, jenerik gibi makale olmayan dosyalarınızı yükleyebilirsiniz.
Düzenle
Düzenle sayfasına geçiş yapıp, sayı tam dosyası, sayı kapak resmi yükleyebilir, sayı bilgilerini düzenleyebilir ve sayınızı yayımlayabilirsiniz. Yayımda durumunu seçtikten sonra yayımlanma tarihi alanı zorunlu tutulur. İlgili sayının yayımlanma tarihi girilmelidir. Arşivden gelen sayılar erken görünüm ve gelecek sayı olarak yayımlanamamaktadır.
DergiPark'ta sayı yayımlandıktan sonra düzenleme/güncelleme yapma süresi 5 gündür. 5 günlük süre dolduktan sonra sayıda düzenleme yapılacak ise Baş Editör tarafından Düzeltme İsteği gönderilmesi gerekir. Baş editör tarafından düzeltme gerekçesi yazılır ve istek DergiPark'a iletilir. İstek onaylanır ise ilgili sayı 5 günlük süre ile düzenlemeye açılır.
İçerisinde makale olmayan boş sayılar yayınlanamaz ve bu yüzden yayınlama seçenekleri gösterilmez.
Sil
Sayınızı silebilirsiniz. Silmeniz halinde içerisinde makale varsa ilgili makaleler silinmez. Makale durumları sayıya atanmaya hazır durumuna geçer. Sadece sayı bilgisi silinir.