Creative Commons Nedir ve Ne İşe Yarar?

Fikri emekle meydana gelen ürünler, hukuken sağlanan haklar (Telif hakları), ilgili ülkenin kanunları ile korunur. Creative Commons (CC) lisansları ise bu ürünlerin kullanim, yayma, tekrar kullanim kosullarini belirlenmesinde kullanılır. Böylelikle fikri mülkiyet kanunları ile birlikte çalışır.

CC, kar amacı gütmeyen bir organizasyondur. Eserlerin Internet ortamındaki kullanım koşullarının eser sahibi tarafından belirlenmesini sağlayan açık lisanslar topluluğudur.

CC daha adil, erişilebilir ve yenilikçi bir dünya için, bilgi ve yaratıcılığınızı yasal olarak paylaşmanıza yardımcı olur. CC, kâr amacı gütmeyen bir organizasyondur. Bir açık lisanslar topluluğudur. Bir eserin internet ortamındaki kullanım koşullarının eser sahibi tarafından belirlemesini sağlar. Bilimsel, kültürel ya da sanatsal yaratıcı çalışmaların internet ortamında paylaşımını mümkün kılar. http://creativecommons.org.tr/


CC Türkiye iletişim: http://creativecommons.org.tr/iletisim/



Akademik Dergiler ve CC Kullanımı


Creative Commons telif hakkı lisansları ve araçları, kanunun oluşturduğu geleneksel "tüm hakları saklıdır" yapısı içinde bir denge oluşturur. Araçlarımız bireysel yaratıcılardan büyük şirket ve kurumlara kadar herkesin yaratıcı eserlerine basit, standartlaştırılmış bir yol ile telif izinleri vermesini sağlar. http://creativecommons.org.tr/



DergiPark ve CC


  • Açık Erişimi destekleyen ve özendiren bir politika çerçevesinde hizmet sunan DergiPark, CC kullanımı konusunda dergilere farkındalık sağlar ve uygulama için teknik alt yapı sunar.

  • Dergilerin iç işleyişine, yayın politikasına ve kullanım koşullarına (kullanım, yayma, tekrar kullanım) karışmaz. Bu sebeple CC lisans seçimi ve uygulaması dergilerin kendisine aittir.
  • DergiPark CC lisansı olmayan dergileri tespit ederek lisans kullanmaları için bilgilendirme ve yönlendirme yapabilir.


CC Lisansları

Tüm Creative Commons lisansları ortak birçok önemli özelliğe sahiptir. Her lisans, yaratıcılara yardımcı olur. Her Creative Commons lisansı da lisans verenlere, hak ettikleri eserleri için kredi alma imkanı sağlar. Her Creative Commons lisansı dünyada geçerlidir ve (çünkü telif hakları üzerine inşa edilmişlerdir) geçerli telif hakkı süresince uygulanabilirdir. Bu ortak özellikler üstünde, lisans verenlerin eserlerinin nasıl kullanılacağı konusunda ek izinler sunma seçeneğini de verir.



CC lisansları "Her hakkı saklı" yerine, "bazı hakları saklı" sloganı ile çalışır. Dört ana koşul üzerinde farklı altı lisans kombinasyonunu barındırır. Bunlar dışında kamu malı eserlerin ayırdedilebilmesi için PDM ve CC0 iki araç daha sunar. İnternet üzerinde, telif hakkı sahibi tarafından CC lisansları ile paylaşılan eserlerin kullanımı için, eser sahibinden ayrıca izin alma adımını ortadan kaldırır. Böylelikle paylaşımı hızlandırır. İnternetin tüm potansiyelini açığa çıkarır. Yaratıcılığı teşvik eder, yenilikçiliği güçlendirir. Mevcut fikri mülkiyet kanunlarına alternatif değildir, birlikte çalışır.


Lisanslar


https://creativecommons.org/licenses/?lang=tr


CC Lisans Seçim Aracı

CC lisanslarını seçerek lisanslayabilir, böylelikle kullanım koşullarını son kullanıcıya bildirebilirsiniz.

https://creativecommons.org/choose/?lang=tr


DergiPark Dergileri için CC Lisansının Dergi Sayfasında Görünmesi


  • Dosyalar sekmesine CC logosunu yeni oluştur butonuyla yükleyiniz ve Path adresini kopyalayınız.
  • Sayfada Logoyu göstermek istediğiniz alanı (Alt bilgi metni, Sayfalar, Bloklar ya da Blog Yazısı) seçiniz.
  • Ekleyeceğiniz metin alanının üstünde Picture butonuna tıklayarak, kopyaladığınız linki yapıştırınız.
  • Metin alanında logo görünecektir. Sonrasında boyutu ayarlayabilir ya da link verebilirsiniz.
  • Her türlü soru için dergiparkdestek@tubitak.gov.tr veya dergipark@ulakbim.gov.tr adresine mail yazabilirsiniz.