Süreç Ayarları

Editör rolü ile Menü>>Gönderi ve Süreç>>Süreç Ayarları

Dergide kör hakemlik ayarı ile yazarın ve hakemlerin bilgileri ilgili rollere gösterilmez. Bu bilgiler yalnızca editörlük tarafından görüntülenir. Yazarın veya hakemin yüklemiş olduğu dosyalar sistem tarafından kontrol edilmez. Bu bilgiler var ise editörlük tarafından düzenlenip, işleme alınmalıdır. 

Daveti kabul eden hakeme değerlendirme formu otomatik gönderilmesi için öncelikle süreç formunu oluşturmanız gerekmektedir. 

Hakem değerlendirmeyi tamamladıktan sonra hakeme otomatik e-posta gönderilsin seçeneğini işaretlediğinizde hakemlere teşekkür e-postası gönderilir. Teşekkür e-postasının içerisinde sertifika bağlantı linki bulunmamaktadır. Sertifika için editörün ayrıca teşekkür etmesi gerekmektedir.

Makale hakkında verilen karar için hakemin bilgisi olmasını isterseniz Hakemlere karar e-postası gönderilsin seçeneğini işaretleyebilirsiniz. Bu e-posta tur bazındaki hakemlere gönderilir. Kabul ve ret kararı ise ilgili süreçte görev alan tüm hakemlere gönderilmektedir. Ayrıca hakeme gönderilen e-posta içerisinde tur bazında diğer hakemlerin vermiş olduğu kararlar hakem bilgisi yer almadan görüntülenebilmektedir.


Makale değerlendirmesi gereken hakem sayısı editörlük tarafından belirlenir. Bu ayar makale süreç kartında da gösterilir. Hakemler değerlendirmesini tamamladığında editöre "ek hakem değerlendirmesi gerekli" başlıklı e-posta gönderilir. Bu e-postada karar için belirlenen ve tamamlanan değerlendirme sayıları tur bazında editöre iletilir. Aynı zamanda karar ver butonuna tıklandığında karar verilen hakem değerlendirmesi ve yapılan hakem değerlendirmesini sistem uyarı olarak göstermektedir. Makale için gerekli değerlendirme sayısı 3 ise ve hangi turda ise tura göre hakem sayısı  makaleye karar verilecek iken sistem uyarı verir. Yani karar için gerekli hakem sayısı toplam sayılmamakta, her tur için sayılmaktadır. Editörlük hakem değerlendirmesinin yeterli olduğunu düşünüyor ise makaleye kabul karar verebilir. Bunun için ek olarak hakem atanmasına gerek yoktur. Makalenin tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor ise hakem atanabilir. Makale bazında gerekli değerlendirme sayısı makale süreç kartına taşınmıştır. 


Hakemlik Rehberi derginin seçmiş olduğu arayüze göre girilmesi gerekir. Hakemi bilgilendirecek açıklama metni (rehber) ekleyebilirsiniz. Eklediğiniz metini hakem daveti kabul etmeden önce makale süreç sayfasında görüntüleyecektir.

Not: Bu sayfada yapılacak değişiklikler, dergiye yeni gelecek makaleleri etkiler. Önceden gönderilmiş makaleler değişiklikten etkilenmeyecektir. Makale bazında değişiklik için makale süreç sayfasındaki Süreç Ayarlarını Düzenle seçeneğinden işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Süre Ayarları

Makale gönderildikten sonra işleme alınma süresi, atanan role göre işlemin tamamlanacağı maksimum süre ayarları yapılabilir. Örneğin; makale yazara gönderildiğinde revizyon süresinin ne kadar olması gerektiğini bu sayfada belirleyebilirsiniz. Bu sayfada yapılan değişiklikler bundan sonra dergiye gelecek makaleleri etkiler. Önceden gönderilen makaleler değişiklikten etkilenmez.

Not: Bu sayfada yapılacak değişiklikler, dergiye yeni gelecek makaleleri etkiler. Önceden gönderilmiş makaleler değişiklikten etkilenmeyecektir. Makale bazında değişiklik için makale süreç sayfasındaki Süreç Ayarlarını Düzenle seçeneğinden işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Editör Takımı ve Yetkileri

Süreç ayarlarının son adımında alan editörü, editör yardımcısı, sekreter, istatistik editörü, yazım-dil editörü gibi süreçte görev alan editörlerin yetkileri belirlenir. Editör rolünün yetkisi bulunmamaktadır. Diğer rollerin yetkileri editör tarafından belirlenir.

Örneğin; Alan editörü makale için süreci tamamlayabilir. Ya da istatistik editörü yazarla iletişim kurabilir.

Yayım sürecinde yazarın kaynakça ekleyebilmesi için yazar alanından ilgili ayarı işaretleyebilirsiniz.

Not: Bu sayfada yapılacak değişiklikler, dergiye yeni gelecek makaleleri etkiler. Önceden gönderilmiş makaleler değişiklikten etkilenmeyecektir. Makale bazında değişiklik için makale süreç sayfasındaki Süreç Ayarlarını Düzenle seçeneğinden işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Süreç Formları

Editör rolü ile Menü>>Gönderi ve Süreç>>Süreç Formları

Hakem, Yazım Editörü, İstatistik Editörü, Dil Editörü, Mizanpaj Editörü ve Son Okuyucu rollerine form oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz rollere göre kullanıcı atama işleminde ilgili formu listeden seçebilirsiniz.

Form başlığı derginin seçmiş olduğu arayüze göre zorunlu tutulur.

Form başlıklarını girip, kaydettikten sonra bir sonraki aşamaya geçersiniz. Karşınıza sabit 3 form elemanı gelir bu form elemanları oluşturulacak formun en altında 3 madde olarak yer alır. Bu 3 madde değiştirelemez ve silinemez. Editör makaleye karar verdiğinde "Yazara Önerileriniz" ve "Öneri" maddeleri otomatik olarak yazar ile paylaşılır. Yani editör karar verirken bir karar mektubu oluşur. Formun en altında bu 2 eleman yazar tarafından görüntülenir. Eğer "Yazara Önerileriniz" alanında hakem kendi bilgilerine yer verdi ise karar mektubu editör tarafından yazara paylaşılmamalıdır. Bu alan karar mektubunda yazar tarafından görüntülenir.

Yeni bir form elemanı oluşturmak için Form Elemanı butonuna tıklayınız. Açılan pencerede ilgili madde için metin kutusu, çoklu seçim, tekli seçim ve tarih seçimi yapabilirsiniz.

"Form öğesini doldurmak zorunludur! (Soruyu cevaplayamadan formu gönderemesin.)" ayarı seçilir ise kullanıcı formun maddesini doldurmadan geçememektedir. Sistem kullanıcıya oluşturalan maddeyi zorunlu tutar.

"Yazar, hakemin cevabını görsün." ayarı seçilir ise hakem formu doldurduğunda ve editör makale için karar verdiğinde karar mektubu yazara paylaşılır. Bu ayar seçildiğinde seçilen madde karar mektubunda yer alır. Yazar hakemin doldurmuş olduğu bu maddeyi görüntüler. Yazar tarafından görüntülenecek maddelerde hakem bilgileri yer alıyor ise bu form yazara paylaşılmamalıdır. 

Makale süreç ekranında oluşturulan form ve editör tarafından karar verirken değerlendirme raporu aşağıda yer almaktadır. 

Yazar cevabı görecek metni yer alan maddeler yazarlar tarafından görüntülenir. Bu ayarda değişiklik yapmak için süreç formları sayfasından ilgili forma geçerek " Yazar, hakemin cevabını görsün." seçeneğini kaldırmanız gerekir. Değerlendirme raporunda hakemin ismi ve hakem tarafından cevaplar yer alır. Değerlendirme raporu yalnızca editörlük tarafından görüntülenir. Yazar kendi ekranında Karar Mektubunu görüntüler. Karar mektubunda hakem ismi yer almaz.

Hakemin değerlendirmiş olduğu formu editör indirebilir. Bu formda hakemin adı, değerlendirdiği tarih, derginin adı ve makalenin adı formun çıktısına otomatik eklenecektir. Bu sorulara form içerisinde yer vermemenizi öneririz.